ILMIFESTIVAALI

Lasten- ja nuortenteatterifestivaali 7.-15.10.17
SUOMI 100 -ohjelmistoa Teatteri ILMI Ö. 15 vuotta

Suuret kiitokset ILMIFESTIVAALIN katsojille, osallistujille ja esiintyjille!!!

Dear You -ryhmän kooste Unelmien Maailma työpajasta:

****

Omintakeinen lasten- ja nuortenteatterifestivaalimme ILMIFESTIVAALI järjestetään la 7. – su 15.10.2017 Teatteri ILMI Ö:llä (Iso Roobertinkatu 10 B 20, Hki). Festivaali avataan komeasti lauantaina 7.10. Teatteri ILMI Ö:n synttärijuhlilla ja juhlinta jatkuu koko viikon. Teatteri ILMI Ö:n omien esitysten lisäksi ILMIFESTIVAALILLE on kutsuttu sekä Suomeen muuttaneiden taiteilijoiden että suomalaisten lastenteatterin tekijöiden esityksiä. Teatterielämys tarjoaa yhteyden eri kulttuuritaustoista tulevien ihmisten välille luoden ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä!

Juhlitaan yhdessä 15-vuotiasta Teatteri ILMI Ö:tä ja 100-vuotiasta Suomea! Tervetuloa!!!

 

ILMIFESTIVAALIN OHJELMISTO:

La 7.10. klo 14–16 ILMIGAALA 

-15 vuotta ilmiömäistä teatteria

Lasten- ja nuortenteatteria juhlivan ILMIFESTIVAALIN avajaistapahtuma, jossa luvassa elämyksiä automaatista, performanssia ja maistiaisia kaikenlaisista kakuista, 15-vuotta täyttävän Teatteri ILMI Ö:n esityksellistä esittelyä sekä elävällä musiikilla vauhditettua, mukavaa yhdessäoloa!

Sopii kaikenikäisille!

Tule juhlimaan! Vapaa pääsy!

***

Su 8.10. klo 11, Teatteri ILMI Ö:n sisäpihalla

Fillariteatteri: Makkarapiruetti

Liput: 8 €

Fillariteatteri on teatteri, joka kulkee keveästi ja ekologisesti. Esitys, joka pääsee lähes kaikkialle ja jonka nähdessään vaikka vain kadulla polkevan ohi, saa ihmiset hymyilemään.

Fillariteatterin ensimmäinen esitys on Reetta Niemelän kirjaan pohjautuva Makkarapiruetti. Makkarapiruetissa yhdistyvät viehättävällä tavalla suomalainen ja venäläinen kulttuuri.

Makkarapiruetti on Mila Nirhamon sooloesitys, joka yhdistelee nukketeatteria, sanataidetta ja klovneriaa. Se tavoittaa sekä lasten että aikuisten mieliä ja tunteita. Esitys on leikillinen ja tulee lähelle. Tärkeää on vuorovaikutus ja kohtaaminen, tarinan ja ilon jakaminen. Jos pysähtyy katsomaan ja kuuntelemaan, voi yllättyä. Pärrä polkee luokse ja ottaa mukaan pieniin tunnelmallisiin tarinoihin joissa seikkailevat mummot, linnut ja metsän olennot. Tarinat ja niistä valmistuva esitys on kuin lapsi ja leikki itse. Yllättävä, absurdi ja rakastettavan arvoituksellinen.

Fillariteatterin Makkarapiruetti on vuoden 2017 ITU -lastenesitys.

” Linnuilla on siniset silmät. Niiden sulat ovat kyniä varten. Linnut voivat antaa yhden sulan kerrallaan jos pyytää kauniisti. Joskus ne tipauttavat untuvan.

Kenelle: Soveltuu kaikenikäisille

Kesto: n. 30 min.

Kuvaaja: Mila Nirhamo

https://www.facebook.com/fillariteatteri/?fref=ts

***

Su 8.10. klo 15

Teatteri ILMI Ö. & Merja Pennanen ja Jaap Klevering: Vauvajamit

Liput: vauva + muu perhe yht. 8 €

Vauvajamit on rento ja luova tanssihetki vanhemmille ja vauvoille (4-12 kk). Tanssimme piirissä, pareittain, tilassa ja lopuksi lattialla rentoutuen. Etsimme porukalla tanssin iloa sekä yhteistä ilmaisua ja vuorovaikutusta sylissä olevan vauvan kanssa.

Vauvajamit ohjaa ääni- ja esitystaiteilija Jaap Klevering ja yhteisötaiteilija Merja Pennanen. Mukaan voi tulla äiti ja isä tai toinen heistä, ja myös isompia lapsia voi ottaa mukaan, mutta varsinainen ohjaus on suunnattu syli-ikäisille vauvoille ja heidän vanhemmilleen.

Työryhmä: Merja Pennanen, yhteisötaiteilija, Jaap Klevering, ääni- ja esitystaiteilija

Kesto: 45 min.

Kuvaaja: Sanna Kärkkäinen

***

Ma 9.10. klo 18

Samova Storytelling:

TARINAILTA: Minun Suomeni – My Helsinki

Liput: 8€

Kertomuksia rakkaudesta Helsinkiin, tutustumisesta Suomeen, hetkistä kaupungin kaduilla ja uuden kodin löytämisestä. Kuka minä olen ja mistä minä tulen?

Tarinankertojat: Valerie Albrecht, Alaa Altamimi, Ilkka Hautala ja Markus Luukkonen.

Kielet: Suomi, Englanti, Finglish ja Viola

Kenelle: Koululaisille

Kesto: 1 h

Tarinankertojat:

Valerie Albrecht on Helsingissä asuva saksalainen muusikko. Hän soittaa alttoviulua ja viulua sekä opettaa Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Valerie saapui Suomeen kesällä 2016 opiskellakseen Sibelius-Akatemiassa toista musiikin maisterin tutkintoa. Tätä ennen hän asui ja opiskeli Lontoossa Guildhall School of Music & Drama:ssa. Valerie haluaa kertoa tarinansa musiikin kanssa, ja hän rakastaa dialogin löytämistä toisten muusikoiden sekä yleisön kanssa.

Alaa Altamimi opiskeli politiikan tutkimusta yliopistossa Bagdadissa ja työskenteli monella eri alalla. Suomeen hän saapui kaksi vuotta sitten ja opiskeli suomenkieltä Eiran aikuislukiossa. Nyt hän opettaa muutamana iltana viikossa Eiran aikuislukiossa, toimii jalkapallovalmentajana lapsille ja kertoo tarinoita Story Sharing Universum -työryhmässä. Alaa puhuu englantia ja pystyy kommunikoimaan myös suomeksi.

Performanssitaiteilija Ilkka Hautala on saaristolaislapsi Keski-Suomesta joka on löytänyt kodin Helsingistä. Matkustaminen on kuitenkin jäänyt pysyväksi osaksi luonnetta ja sitä myötä myös tarinat, joita taskuun kertyy.

Parikkalassa syntynyt ja Helsinkiä kotinaan pitävä Markus Luukkonen on tarinankertoja, jonka esityksissä yhdistyvät kansantarinat, myytit ja henkilökohtaiset kertomukset. Markus kertoo tarinoita pilke silmäkulmassa ja maanläheisellä tyylillä. Markuksen tarinat tuovat mukanaan hetkiä ja kuvia ihmisyydestä, kauneudesta ja elämän peruskysymyksistä.

Samova

***

Ti 10.10. klo 18

Teatteri ILMI Ö: Muovipussimeri (ensi-ilta)

Liput: 8€

Muovipussimeri on kokemuksellinen esitys merestä, muovista ja meren eläimistä. Esitys vie katsojan merenrannalle, hiekan ja meren siloittamien kivien äärelle tuntemaan ja kuulemaan, mitä merelle tänään kuuluu. Esityksen jälkeen katsojat saavat viettää aikaa näyttämöllä ja tutkia esityksessä rakentunutta maisemaa.

Ohjaus: Minna Savin

Visuaalinen suunnittelu: Johannes Sailas

Esiintyjät: Minna Savin ja Johannes Sailas

Kenelle: Päiväkoti-ikäisille lapsille, 1–2-luokkalaisille

Kesto: 30 min. + oma aika näyttämöllä

***

Ke 11.10. klo 10

Teatteri ILMI Ö: Muovipussimeri

Liput: 8€

Muovipussimeri on kokemuksellinen esitys merestä, muovista ja meren eläimistä. Esitys vie katsojan merenrannalle, hiekan ja meren siloittamien kivien äärelle tuntemaan ja kuulemaan, mitä merelle tänään kuuluu. Esityksen jälkeen katsojat saavat viettää aikaa ja tutkia esityksessä rakentunutta maisemaa.

Ohjaus: Minna Savin

Visuaalinen suunnittelu: Johannes Sailas

Esiintyjät: Minna Savin ja Johannes Sailas

Kenelle: Päiväkoti-ikäisille lapsille, 1–2-luokkalaisille

Kesto: 30 min. + oma aika näyttämöllä

***

Ke 11.10. klo 18

Teatteri ILMI Ö: Eri Kiva Helsinki

Liput: 8€

”Tervetuloa 1910 -luvun Helsinkiin! Kaupunkiin, jossa rautatieasemalle saapuvalle maalaiselle jo ensiaskeleet antavat vaikutelman suurkaupungista, sillä sellaiseksi Helsinki on nyt ponnistamassa. Kaikkialta muutetaan nyt Helsinkiin, tuolta Kauppatorilta kaikuvat venäläisten jäätelömyyjien huudot ja niihin vastaavat italialaiset glassikauppiaat, myyden jäätelöä aasien vetämistä vaunuista katsannossaan ikuinen hymy.”

Eri Kiva Helsinki on esitys muuttuvasta Helsingistä, jossa runoilija L. Onerva ja raitiovaunu-rahastaja Helmi Elisabet Konno tutustuttavat nuoret  Signe Branderin valokuvien maisemissa 1910-luvun Helsinkiin runoutta ja romantiikkaa unohtamatta.

Esityksen jälkeen taidekokemusta syvennetään työpajassa, jossa yleisö pääsee jakamaan kokemustaan aikamatkustaen Helsingissä.

Käsikirjoitus: Työryhmä

Rooleissa: Sofia Koski, Sari Tupamäki, Minna Savin

Puvustus: Sanna Pietilä

Työpajasuunnittelu ja -ohjaus: Työryhmä

Kenelle: Koululaisille

Esityksen kesto: 25 min. ja työpaja 30–60 min.

 

Kuva: Jussi Anttonen

***

To 12.10. klo 10 ja klo 18

Pauli-herran satuhetki: Somalialaiset eläintarinat

Liput: 8€

Pikku-Marjan perheen pihalla on päivisin vilskettä: juoksee hepo, lypsää lehmä, laulaa
kukko, munii kana. Nyt on kuitenkin yö, ja kaikki nukkuvat. Vain Juppe-koira haukkuu pihalla. Tallin ovi avautuu ja sieltä luikertelee käärme, jolle vikkelästi liikkuvalla, kovasti oravan näköisellä hahmolla on jotain asiaa. Myös Vellamo-vasikka, Lumikki-lehmä ja Kärpäsmuori kohtaavat yöllisellä maidonhakumatkallaan kolme nälkäistä matkalaista – keitä he ovat ja mistä he tulevat?

Viisi somalialaista eläintarinaa Laura Latvalan Pikku-Marjan eläinkirjan pihapiirissä –
maailmojen törmäyttämistä 20-vuotiaan sanataiteilijan Abdi Mahamed Ahmedin tarkkanäköisellä otteella, monikulttuurista lapsiyleisöä omakohtaisesti ymmärtäen. Pauli-herran kymmenes satuhetki tarttuu härkää sarvista ja tuo somalialaista kulttuuria ja tarinankerrontaperinnettä tutuksi lapsille helposti lähestyttävässä muodossa.

Käsikirjoitus: Abdi Mahamed Ahmed & Outi-Maria Takkinen
Ohjaus ja puvustus: Venla Takkinen
Skenografia: Ina Niemelä
Juliste ja lapsille jaettavat keppinukkepohjat: Liisa Kallio
Pauli-herra: Reetta Hietanen, Outi-Maria Takkinen ja Anna Kallio (vier.)
Tuotanto: Vattumadon talo ry.

Kenelle: 4–6-vuotiaille

Kesto: 30 min.

Lue myös Suomen somalialaisten liiton juttu esityksestä!

Suomen somalialaisten liiton fb-sivut
Vattumadon talo ry.

***

Dear You: A Live Act

Pe 13.10. klo 9.30–11.30 työpaja esikoululaisille ja koululaisille, TÄYNNÄ!
La 14.10. klo 12–16, avoin nonstop-työpaja
Su 15.10. klo 14–15 performanssi, avoin kaikille

Vapaa pääsy!

Dear You- invitation to collaborate

Kuvitellut tilat heräävät eloon Dear You –ryhmän A Live Act – työpajassa. Työpajassa tutkitaan ja toteutetaan unelmien maailmoita installaation ja performanssin keinoin.

Lauantaina perheille avoimessa työpajassa tutkitaan multimediatekniikoita sekä veistoksellisia muotoja ja tehdään niistä osallistava installaatio.

Sunnuntaina on kaikille avoin tanssiperformanssi teatteritilassa, jonka osallistujat ovat itse luoneet.

Kenelle: Yli 3-vuotiaille, koululaisille ja perheille

Kielet: suomi, englanti, venäjä

Työpajojen ohjaajat: Arlene Tucker, Anastasia Artemeva

Sunnuntain performanssi: Arlene Tucker, Anastasia Artemeva, Vera Lapitskaya, Mayim Alpert

Taiteilijat:

Anastasia Artemeva on Venäjällä syntynyt, Irlannissa kasvanut, nykyään Helsingissä toimiva visuaali- ja yhteistötaiteilija. Hänen teoksensa muototutuvat monivaiheisissa prosesseissa ammentaen inspiraatiota installaatiotaiteesta, taidekasvatuksesta ja ihmisoikeustutkimuksista. Temaattisia lähteitä ovat sosiaaliset normit ja hyväksytyt totuudet, yhteiskunnallisen läpinäkyvyyden ja eksklusiivisuuden kyseenalaistaminen sekä niihin vaikuttavat sosio-poliittiset, kulttuurilliset ja henkilökohtaiset rajoitteet sekä kommunikaatiokeinot.

Arlene Tucker on taiwanilais-amerikkalainen taiteilja ja kasvattaja, jonka alaa ovat interaktiiviset installaatiot ja arjen värittäminen leikillä taiteen keinoin. Inspiroituneena kielitieteistä, eläimistä ja luonnosta hän löytää tapoja yhdistellä ja etsiä merkityksiä jaetuista ympäristöistämme. Usein hänen teoksensa rakentavat tiloja dialogin avaamiselle ja julkistamiselle, kannustaen näin tulkintoja ja yllätyksiä kukoistamaan. Arlene loi Dear Youn vuonna 2013, jotta koululaiset, koulut ja taiteilijat ympäri maailman voisivat kerääntyä yhteen taidekirjeenvaihdon kautta. Hän on esittänyt töitään taiteilijana ja taidekasvattajana Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Vera Lapitskaya on Helsingissä toimiva tanssitaitelija ja kasvattaja. Vuodesta 2009 alkaen hän on sekä työskennellyt itsenäisenä sooloartistina että tehnyt yhteistyötä muiden taiteiljoiden kanssa, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Hän lähestyy taidetta monialaisesta näkökulmasta, joka suo tanssille tilaa kohdata musiikin, maalaustaiteen, runouden ja kaikki muut taiteenmuodot. Opetuksessaan hän suhtautuu ihmiskehoon inspiraation lähteenä ja rohkaisee oppilaitaan, ikään katsomatta, ilmaisemaan itseään liikkeellä sekä löytämään oman kehonkielensä.

Mayim Alpert on muusikko, säveltäjä, soitinrakentaja ja äänisuunnittelija, varttunut Arkansasissa ja kotiutunut Helsinkiin. Vuosia hän on rakentanut kitaroita jms., soittanut bändeissä, ja tehnyt musiikkia teattereille ja kaikenlaisiin tapahtumiin.

Dear you

***

Lippujen varaus, ilmoittautumiset ilmaisiin tapahtumiin sekä lisätiedot:

Outi Sädekallio-Snellman, projektituottaja

Sari Tupamäki, luovatuottaja

040-839 1683, teatteri@teatteri-ilmio.fi

Ota yhteyttä!

Festivaalipaikka: Teatteri ILMI Ö. (Iso Roobertinkatu 10 B 20, 00120 Hki)

 

ILMIFESTIVAALIN kuvamateriaali

 

ILMIFESTIVAALIA 2017 tukevat:

Suomen kulttuurirahasto,  Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin kaupunki.

Hanke on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

ILMIFESTIVAALIA sponsoroi:

Hok-Elanto