Luontokosketus-ympäristötaidehanke 2018

Teatteri ILMI Ö. toteutti Luontokosketus-ympäristötaidehankkeen Helsingin Latokartano-Malmi-Pukinmäki varhaiskasvatusalueen kahdentoista päiväkodin esikouluryhmässä syys- ja lokakuun 2018 aikana. Teatteri ILMI Ö:n Luontokosketus-ympäristötaidehankkeessa oli mukana seuraavien päiväkotien esikouluryhmät: Pk Aapiskukko, Pk Kamomilla, Pk Maarianmaa, Pk Pehtoori, Pk Pihlajamäki, Pk Poutapilvi, Pk Nuotti, Pukinmäen ryhmä, Pk Sinivuori, Pk Takatasku, Pk Tilhi, Pk Vikkeri, Pk Ylä-Malmi. Lisäksi hankkeeseen osallistui Koillisen varhaiskasvatusalueen ekoverkosto.

Käynnissä oleva ilmastonmuutos on seurausta ihmisen omasta toiminnasta. Tarvitsemme uudenlaista suhdetta kuluttamiseen, kasveihin ja eläimiin. Luontokosketus-ympäristötaidehankkeen tavoitteena oli lisätä lasten ja aikuisten tietoisuutta omien toimien vaikutuksesta luontoon teatterin, taidetyöskentelyn ja leikin avulla. Tavoitteena oli myös lisätä arvostavaa suhtautumista ympäristöön ja toisiin ihmisiin.

Teatteri ILMI Ö:n Luontokosketus-ympäristötaidehanke sisälsi kolme osuutta; päiväkodeissa järjestettiin teatteri- ja taidetyöpajoja (3 työpajaa/pk), jotka käsittelivät leikin- ja teatteritaiteen keinoin lasten ympäristösuhdetta, luontoa ja sen kiertokulkua, luonnon merkitystä ja ihmisen roolia luonnonsuojelussa. Päiväkotiryhmät näkivät kaksi Teatteri ILMI Ö:n luontoaiheista esitystä; Ensikosketus ja Muovipussimeri. Ensikosketus-esitys vieraili Malmitalolla ja Muovipussimeri kiersi päiväkodeissa. Teatteri ILMI Ö. toteutti hankkeen lopuksi yhdessä Luontokosketus-ympäristötaidehankkeessa mukana olleiden päiväkotien sekä Koillisen varhaiskasvatusalueen ekoverkoston kanssa Koti Luonnossa – ympäristötaidenäyttelyn Malmitalon parven näyttelytilaan. Päiväkotiryhmien lapset ja henkilöstö saivat tuunattavakseen kodin huonekaluja ja esineistöä luonnon materiaaleilla ja luonnosta inspiroituen. Näyttely on avoinna 5. – 14.11.2018 Malmitalon parven näyttelytilassa, 2 krs.

Luontokosketus-ympäristötaidehankkeen työryhmä/Teatteri ILMI Ö:

Anne Korhonen, yhteisöpedagogi YAMK, teatteri-ilmaisunohjaaja AMK, artesaani, Minna Savin, teatteritaiteen maisteri TeM, teatteri-ilmaisunohjaaja AMK, nuoriso-ohjaaja, Outi Sädekallio-Snellman, teatteri-ilmaisunohjaaja AMK, sosionomi AMK.

Ensikosketus ja Muovipussimeri –esityksissä vierailijat: Milla Hilke (teatteri-ilmaisun ohjaaja), Maria Myllykangas (teatteri-ilmaisun ohjaaja) ja Johannes Saljas (kuvataiteilija).

Lisäksi työryhmissä mukana vierailija Matti Snellman (valokuvaaja)

Teatteri ILMI Ö:n Luontokosketus-ympäristötaidehanketta tukevat:

Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki

Kiitos: Marjo Välimäki-Saari, Katja Järviölä, Ulla Peitsaari, Luontokosketus-hankkeeseen osallistuneet päiväkodit,  Koillisen varhaiskasvatusalueen ekoverkosto, Mirka Nokka, Malmitalo, Matti Snellman, Helmi Snellman, Anna Rainio, Päiväkoti Meripirtin ryhmä Korallit