ILMASTOFESTARIT 15. – 16.11.

Aikalaiskeskustelua tarinateatterin keinoin

Mitä tarinoita kerromme itsellemme ja toisillemme ilmastonmuutoksesta juuri nyt? Tule kuuntelemaan ja kuulostelemaan, mitä omassa ja lajitovereiden päässä ja kehossa liikkuu suhteessa päivänpolttavaan ilmastokysymykseen.

Tarinateatteri Heräämö ja Teatteri ILMI Ö. järjestävät Helsingissä marraskuisena viikonloppuna toiminnallisten aikalaiskeskustelujen Ilmastofestarit, jotka tuovat yhdessä kokemisen valoa perjantai-iltaan ja koko lauantaipäivään. Mukana on myös tarinateatteri Raakku Tampereelta. Ilmastotutkijoiden tarinoita keskusteluun tuovat ilmastokasvatuksen tutkija-opettaja Anna Lehtonen, ympäristötutkija Panu Pihkala sekä eko- ja ilmastopsykologi Kirsi Salonen.

Tarinateatteri Heräämön tarinajameissa yleisö on tervetullut kokeilemaan näyttelijän roolia heräämöläisten rinnalla. Roolinsa saa valita vapaasti: voi käväistä lavalla ja palata yleisön joukkoon – tai voi pysyä lavalla tai istua katsojana koko ajan. Jameihin valitaan yhdessä tutkailtavaksi pari esitystekniikkaa, jotka myös opetetaan yleisölle.

Ohjelma

PERJANTAI 15.11.

17-19  Tarinateatteri Heräämö: Ilmastojamit – Sinun luontosi

 

LAUANTAI 16.11.

12.35–14  Tarinateatteri Raakku: Mitä ilmaa hengitän?

14–14.30  Tauko ja avoin keskustelutila

14.30–16.30  Tutkijatarinoita

Kirsi Salonen: Ilmastokriisistä muutokseen

Anna Lehtonen ja Heräämön tarinateatterikuoro:

Uusi alku – kasvatus ilmastonmuutoksen ajassa

Panu Pihkala: Ilmastotunteiden draamaa

16.30–18.30 Tarinateatteri Heräämö: Ilmastojamit – Lumiraivoa, elonlempeä ja ympäristömuukalaistumista

 

Tarinateatteri Heräämö

on helsinkiläinen vuodesta 2014 toiminut ryhmä, joka kokeilee ja tutkii uusia tapoja tehdä tarinateatteria.

Näyttelijät: Hannele Antikainen, Oona Jama, Sirpa Meriläinen, Kim Polamo, Marjaana Ravonmaa, Tiia Seeve ja Marju Töyri. Muusikko: Lotta Pitkänen. Ohjaaja: Tanja Parantainen.

Tarinateatteri Raakku

on tamperelainen vuonna 1997 perustettu ryhmä, jolle on karttunut esiintymiskokemusta lukuisista tilausesityksistä ympäri Suomea. Näyttelijät: Aila Aho, Seija Ahola, Kikka Huhtala, Anne Kovalainen, Jutta Laino, Annukka Lipponen, Outi Mikkola, Ulla Mustajoki, Kirsi Salonen, Katja Suomela ja Heikki Tanskanen. Muusikkona toimii Aila Aho. Ohjaaja: Tanja Parantainen.

Anna Lehtonen

on opettaja, draamakasvattaja ja ilmastokasvatuksen tutkija, joka viimeistelee väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa. Tutkimuksessaan hän pohtii ilmastokasvatuksen haasteita ja yhdessä oppimisen mahdollisuuksia sekä miten draaman kautta voidaan yhdessä kohdata haastavia tunteita ja kysymyksiä, tiedostaa vallitsevia suhtautumistapoja ja mahdollisuuksia muutokseen.

Panu Pihkala

on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä tutkimuksessa. Hän tekee monitieteellistä ympäristötutkimusta Helsingin yliopistossa ja ohjaa erilaisia käytännön työpajoja. Pihkalan tietokirja “Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017)” herätti laajaa keskustelua. Hänen uusi kirjansa “Mieli maassa? Ympäristötunteet” ilmestyy lokakuussa 2019.

Kirsi Salonen

toimii käytännön psykologina/psykoterapeuttina sekä tutkijana. Yhdistävänä tekijänä hänen työssään on luontoympäristö ja interventiot osana hyvinvointia sekä ympäristövastuullisuutta. Nykyisessä tutkimushankkeessa hän kehittää ja tutkii Luonnosta Virtaa -interventiota masennuksesta kuntoutumisessa.

Tanja Parantainen

toimii Teatteri ILMI Ö:ssä yhteisöteatterin ja soveltavan teatterin tekijänä ja teatteriopettajana. Tarinateatteri on ollut Tanjan intohimo esiintyjänä jo vuodesta 1999 ja ohjaajana vuodesta 2017. Kiinnostuksen kohteina juuri nyt ovat monialainen, tutkiva ja kokeileva yhteistyö, tarinateatteri ilmastokeskusteluna, aikalaisuus ja vertaisuus sekä kaupunkiluonto esitystilana ja sen merkitys tarinateatterin kokemuksessa.

Teatteri ILMI Ö.

on vuodesta 2002 toiminut kiertävä ammattiteatteri. Se tuottaa kotimaisia kantaesityksiä, toteuttaa taidehankkeita, yhteisöteatterihankkeita ja työpajoja sekä koulutuksia. Lisäksi se tarjoaa teatteritaiteen perusopetusta Helsingissä. Teatteri ILMI Ö. on erikoistunut lasten- ja nuortenteatteriin, taidekasvatukseen, kulttuuriseen vanhustyöhön sekä yhteistoiminnallisiin, osallistaviin ja soveltaviin työtapoihin.

Ilmastofestarit-tapahtuma on osa Tanja Parantaisen opinnäytetyötä ”Aikalaiskeskusteluja tarinateatterilla: Mitä kerromme itsellemme ja toisillemme luonnosta, ympäristösuhteesta ja ilmastonmuutoksesta juuri nyt” (Turun AMK, Yamk-tutkinto Taiteen uudet kontekstit koulutusohjelmassa) ja osa Tanja Parantaisen ja Anna Lehtosen yhteistä tutkimusprojektia ”Creative pathways through eco-anxiety to hope – Playback theatre and drama as methods”.

 

Tapahtuman tukijoina ovat Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus (Taike).