ILMASTOJAMIT-TARINATEATTERIN KEHITTÄMISHANKE

Ilmastojamit- Tarinateatterin kehittämishanke 2019-2024

Tarinateatteri (playback theatre) on improvisaatioteatteria, jossa improvisoidaan näyttämölle yleisön esityksessä kertomia omia kokemuksia, ajatuksia ja tunteita. 

Ilmastojamit-hankkeessa tarinateatteri on ilmastonmuutoksen aikalaiskeskustelun paikka. Esityksessä voi siis nähdä itsensä vaikka lapsuutensa lempipaikassa metsässä, pelkäämässä puhtaan ilman loppumista, hakemassa suhdetta keittiönsä banaanikärpäsiin tai keksimässä yhdessä keinoja kestävämpään tulevaisuuteen. Esitys on aina yleisön ja esiintyjien yhteinen tutkimusmatka aiheeseen. Omien ja toisten kokemusten kuuleminen ja näkeminen näyttämöllä on koskettavaa, ja opettaa myös kuuntelemaan kunnioittavasti itselleen vieraita näkemyksiä. 

Hankkeessa kehitetään tarinateatteria ilmastokeskustelun välineenä yleisötyöhön ja opetustyöhön. Vuosittaisena tapaamisfoorumina kokoonnutaan Teatteri ILMI Ö:n  työpajoja ja tarinateatteriesityksiä yhdisteleville Ilmastofestareille. 

Hankkeen ensimmäinen vuosi 2019:

Ilmastojamit-hanke vuonna 2019 keräsi ensin Heräämö ja Raakku tarinateatteriryhmien kokemuksia luonnosta ja luonnossa esittämisestä ja kehitti niiden pohjalta työpajaesitys-mallin Ilmastojamit sekä toteutti ensimmäiset Ilmastofestarit Teatteri ILMI Ö:ssä 15.-16.11.19. 

Tanja Parantainen ja Anna Lehtonen ohjasivat työparina Ilmastojamit -työpajan Synny ja synnytä-tarinateatterin ja psykodraaman seminaarissa 9.6.19 yhteistyössä tarinateatteri Heräämön kanssa. He esittelivät myös yhteistyötään puheenvuorolla ”Creative pathways through eco-anxiety to hope- playback theatre and drama as methods” Aboagora Symposiumissa Turussa 22.8.19.

Ilmastofestarit 2019: Aikalaiskeskustelua tarinateatterilla – Mitä kerromme itsellemme ja toisillemme ilmastonmuutoksesta juuri nyt? pidettiin Teatteri ILMI Ö:ssä 15.-16.11.19. Ohjelmassa olivat Tarinateatteri Heräämön kahdet Ilmastojamit, joissa yleisölle opetettiin tarinateatterin improvisaatiota : Minun luontoni sekä Lumiraivoa, elonlempeä ja ympäristömuukalaistumista , Tarinateatteri Raakun tarinateatteriesitys Olen ilma, jota hengitän. Lisäksi kuultiin kolme esityksellistä asiantuntijapuheenvuoroa: Eko- ja ilmastopsykologi Kirsi Salonen: Ilmastokriisistä muutokseen, Ilmastokasvatuksen tutkija-opettaja Anna Lehtonen: Uusi alku – kasvatus ilmastonmuutoksen ajassa ja ympäristötutkija Panu Pihkala: Ilmastotunteiden draamaa. 

Hanketta tukevat Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Syksyllä 2020 järjestetään Ilmastofestarit etänä tai livenä: tarinateatteria ja työpajoja ilmastonmuutoksesta ja koronasta. Tervetuloa mukaan!

Vastuutaiteilija: Tanja Parantainen, kehittämisyhteistyössä työparina ilmastotutkija Anna Lehtonen

Vierailijat: Tarinateatteri Heräämö (Helsinki), Tarinateatteri Raakku (Tampere), Ilmastotutkijat Anna Lehtonen ja Panu Pihkala, sekä muita vierailijoita.