ILMASTOJAMIT-TARINATEATTERIN KEHITTÄMISHANKE

Ilmastojamit- Tarinateatterin kehittämishanke 2019-2024

Tarinateatteri (playback theatre) on improvisaatioteatteria, jossa improvisoidaan näyttämölle yleisön esityksessä kertomia omia kokemuksia, ajatuksia ja tunteita. Hankkeen vastuutaiteilija on Tanja Parantainen teatteri-ilmaisun ja tarinateatterinohjaaja.

Ilmastojamit-hankkeessa tarinateatteri on ilmastonmuutoksen aikalaiskeskustelun paikka. Esityksessä voi siis nähdä itsensä vaikka lapsuutensa lempipaikassa metsässä, pelkäämässä puhtaan ilman loppumista, hakemassa suhdetta keittiönsä banaanikärpäsiin tai keksimässä yhdessä keinoja kestävämpään tulevaisuuteen. Esitys on aina yleisön ja esiintyjien yhteinen tutkimusmatka aiheeseen. Omien ja toisten kokemusten kuuleminen ja näkeminen näyttämöllä on koskettavaa, ja opettaa myös kuuntelemaan kunnioittavasti itselleen vieraita näkemyksiä. Hankkeessa kehitetään tarinateatteria ilmastokeskustelun välineenä yleisötyöhön ja opetustyöhön. 

Vuonna 2021 hankkeen toiminnan fokuksessa on saada esiin erityisesti lasten mielipiteitä ilmastonmuutoksesta ja tarjota heille mahdollisuus oppia tarinateatterin esittämistä. Tavoitteena on toteuttaa tarinateatterityöpajoja koululaisille luontosuhteesta, ilmastotunteista ja toivosta.