KEVYT KIVI -kuunnelma migreenistä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sofia Koski
Musiikki: Ritva Koistinen
Musiikin äänitys ja miksaus: Kimmo Antikainen
Äänisuunnittelu: Onni Pirkola
Graafinen suunnittelu ja valokuvaus: Jussi Anttonen
Ääninäyttelijät: Tuomo Holopainen, Sofia Koski, Kaisa Koskinen, Anne Korhonen, Minna Savin, Jari Rättyä, Laura Kairamo, Werner Lalli ja Emma Siekkinen
Tuotanto: Teatteri ILMI Ö. yhteistyössä Suomen Migreeniyhdistys ry.
Kesto: 35 min

kevyt_kivi_facebook_migreeni

Suomessa on puolimiljoonaa ihmistä jolla on kokemus voimakkaasta päänsärkykohtauksesta, migreenistä. Sofia Koski (TeM) on kirjoittanut aiheesta kuunnelman, joka pohjautuu Kosken omien kokemusten lisäksi hänen teettämäänsä kyselyyn. Suomen Migreeniyhdistyksen välityksellä teetettyyn kyselyyn vastasi yhteensä 100 henkilöä, joista osa oli neurologeja. Kyselyyn vastanneet kertoivat kipukokemuksistaan, migreenin hoidosta ja kohtausten vaikutuksesta sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä perhe- ja työelämään.

Kevyt kivi käsittelee migreeniä, mutta se antaa tarttumapintaa myös niille, jotka ovat joutuneet elämään kivun tai jonkin sairauden kanssa joko itse tai lähiomaisena. Esitys soveltuu myös hyvin osaksi hoitoalan opintoja tai jo ammattikentällä toimiville.

Sofia Koski avaa kuunnelman tekemiseen johtavan syyn tällaisena: ”Kevyt kivi on ollut minulle kuin pursotin kermakakun koristelijalle. Halusin valmistaa migreenin kanssa elämiseen liittyvistä rujoista aineksista sellaisen kauniimman muodon, jonka kanssa voi vain olla. Nyt siitä muodosta kertovat Kevyt kivi- kuunnelma ja lääkepurkeista ja apteekin kuiteista valmistamani patsas.” (Patsas kuvassa.)

 Kevyt kivi sai ensi-iltansa Euroopan migreenipäivänä 12.9.2011 Suomenlinnassa Galleria Augustassa. Muita esityksiä on ollut Biomedicumissa lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskuksessa, Väkevä Viapori- kaupunkiosatapahtumassa Suomenlinnassa, Helsingin kaupungin Ohjaamossa ja Teatteri ILMI Ö.llä.